Ένα σύνολο διδακτικών προσεγγίσεων για τη διδασκαλία της Παιδείας στα Μέσα

Όπως αναφέρεται στο βίντεο, δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τη διδασκαλία της Παιδείας στα Μέσα. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένους παράγοντες, όπως το δικό σας στυλ διδασκαλίας, το εκπαιδευτικό σας πλαίσιο και τους μαθητές που έχετε απέναντί σας. Ο τρόπος προσέγγισης της Παιδείας στα Μέσα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. 

Στο βίντεο, προσεγγίσαμε ορισμένες εκδοχές. Τώρα εμβαθύνουμε σε δύο άλλες προσεγγίσεις και σας παρέχουμε επιπλέον έμπνευση: τα 5 στάδια και τη διερευνητική μάθηση. 

Τα 5 Στάδια (5 Cs)

Τα 5 στάδια είναι το πλαίσιο το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να οργανώσετε το μάθημά σας για την Παιδεία στα Μέσα. Η παιδαγωγική προσέγγιση εστιάζει στην επανάληψη, την ενεργό εμπλοκή, την ενεργό μάθηση, τον αναστοχασμό, και χρησιμοποιεί συγκεκριμένα παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο για να προσεγγίσει ένα θέμα στην τάξη σας. Προσφέρει ένα δυναμικό πλαίσιο για την εμπλοκή των μαθητών σε θέματα Παιδείας στα Μέσα.

Τα πέντε Στάδια 5 Cs είναι: (1) Συνδέω, (2) Σχηματοποιώ την έννοια, (3) Συγκεκριμενοποιώ, (4) Συμπεραίνω και (5) Συνεχίζω. Θα εξηγήσουμε τα πέντε στάδια παρακάτω. 

1. Συνδέω

Ξεκινήστε διεγείροντας την περιέργεια του μαθητή σας και συσχετίζοντας το θέμα με τις καθημερινές του εμπειρίες. Για να δημιουργήσετε ενδιαφέρον, χρησιμοποιήστε ρεαλιστικά παραδείγματα, ελκυστικές εργασίες και προκλητικές ερωτήσεις ή ένα δίλημμα σχετικά με την έννοια. Ξεκινήστε το μάθημα, για παράδειγμα, με ένα σύντομο βίντεο ή ένα κουίζ που προτρέπει τους μαθητές να σκεφτούν πώς το θέμα των μέσων ενημέρωσης επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνουν καθημερινά. Αυτό δημιουργεί ανοίγματα για μια βαθύτερη διερεύνηση.


2. Σχηματοποιώ την έννοια 

Αφού κερδίσετε το ενδιαφέρον τους, προχωρήστε περισσότερο στο θεωρητικό μέρος και δώστε πιο αναλυτικό περιεχόμενο. Για μεγαλύτερη εξοικείωση, χωρίστε τις δύσκολες έννοιες σε διαχειρίσιμες ενότητες. Τα επεξηγηματικά βίντεο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σχηματοποιήσετε και να εξηγήσετε δύσκολα θέματα.

Αφού εξοικειωθούν με τις έννοιες, κάντε ερωτήσεις αναστοχασμού: «τι πιστεύετε για την έννοια;», «πώς θα ενεργούσατε αν αυτό συνέβαινε στο κοντινό σας περιβάλλον;»... Δώστε αρκετά παραδείγματα.


3. Συγκεκριμενοποιώ

Εισάγετε τους μαθητές σας σε πραγματικές καταστάσεις για να διευρύνετε τη μάθησή τους και να πάτε πέρα από τη θεωρία. Οργανώστε συζητήσεις σχετικά με τις έννοιες, αφήστε τους να δημιουργήσουν συγκεκριμένες λύσεις στο πρόβλημα, χρησιμοποιήστε ένα παιχνίδι ρόλων για να βιώσουν πραγματικά την έννοια.

Αυτές οι πρακτικές ασκήσεις όχι μόνο βοηθούν τους μαθητές να καταλάβουν τι έχουν μάθει, αλλά τους παρέχουν και πραγματικές δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και εκτός της σχολικής αίθουσας.


4. Συμπεραίνω

Βοηθήστε τους μαθητές να βγάλουν συμπεράσματα και να αναζητήσουν τα θετικά αποτελέσματα της έννοιας. Επικεντρωθείτε στο πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις θετικές πτυχές στην καθημερινή τους ζωή και ενθαρρύνετέ τους να σκεφτούν αυτά που έμαθαν. Δώστε τους χρήσιμες συμβουλές, εργαλεία και τεχνικές.


5. Συνεχίζω

Τέλος, τονίστε τη σημασία της συνεχούς μάθησης και του αναστοχασμού. Παροτρύνετε τους μαθητές να διατηρούν την περιέργειά τους και το ενδιαφέρον τους, να θέτουν ερωτήματα και να αναζητούν αξιόπιστες πηγές γνώσης. 


Αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιείται στα EDUboxes. Το «EDUbox» είναι μια εκπαιδευτική ιδέα που αναπτύχθηκε από την VRT NWS για να εισαγάγει τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό ζήτημα. Στόχος του EDUbox είναι να ενημερώσει τους νέους και να τους ενθαρρύνει να ασχοληθούν οι ίδιοι με το θέμα. 

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε ένα παράδειγμα του EDUbox Politics που ακολουθεί το πλαίσιο των 5 σταδίων (5 Cs).


Διερευνητική μάθηση / Προβληματοκεντρική Μάθηση 

Μια άλλη προσέγγιση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας όταν ασχολείστε με την Παιδεία στα Μέσα είναι η διερευνητική μάθηση. Η διερευνητική μάθηση ξεκινά από προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Για τον λόγο αυτό, είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος προσέγγισης της Παιδείας στα Μέσα, καθώς αυτή συνδέεται συχνά σε μεγάλο βαθμό με την καθημερινή ζωή των μαθητών σας.

Τόσο η διερευνητική μάθηση όσο και η Παιδεία στα Μέσα χρειάζονται ικανότητες κριτικής σκέψης. Η διερευνητική μάθηση χρησιμοποιεί μια σειρά βημάτων για να βρει την απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα:
(1) προσανατολισμός, (2) νοηματοδότηση, (3) διερεύνηση, (4) ερμηνεία δεδομένων, (5) συμπέρασμα και (6) συζήτηση.

Οι μαθητές ακολουθούν αυτά τα βήματα για να επιλύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα θέμα Παιδείας στα Μέσα. Μερικά παραδείγματα: 

  • Ποιος δημιούργησε αυτό το μήνυμα στα Μέσα και ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός ή η ατζέντα του;
  • Πώς παρουσιάζονται οι πληροφορίες και τι αντίκτυπο έχει το στυλ παρουσίασης στην κατανόηση της είδησης από το κοινό;
  • Τι συναισθήματα ή αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει αυτό το περιεχόμενο των Μέσων στο κοινό του; 
  • ...

Με ποιον τρόπο / Πώς; 

1. Προσανατολισμός: οι μαθητές σας εξοικειώνονται με το θέμα, εντοπίζοντας τις σημαντικές του πτυχές.  

2. Νοηματοδότηση: ασχολούνται με τη σχηματοποίηση του ζητήματος και τη διατύπωση μιας υπόθεσης σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει. 

3. Διερεύνηση: οι μαθητές σας μπαίνουν στη διαδικασία να αναζητήσουν απαντήσεις στο ερώτημα, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως έρευνα, συνεντεύξεις ... 

4. Ερμηνεία δεδομένων: ερμηνεύουν τα ευρήματά τους σχετικά με όσα έχουν συλλέξει.  

5. Συμπέρασμα: οι μαθητές σας προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση στο προτεινόμενο αρχικό ερώτημα. 

6. Αναστοχαστική συζήτηση: Εσείς και οι μαθητές σας εξετάζετε κριτικά τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα. 

Complete and Continue