Tres aspectes d'una bona política d'alfabetització mediàtica

Què es pot incloure en una política d'alfabetització mediàtica?

1. Marc qualitatiu

Tota bona política ha de tenir uns fonaments sòlids perquè a la comunitat escolar li'n quedin clars els aspectes principals. Coses que es poden fer:

Un acord: Desenvolupeu un marc de qualitat exhaustiu; definiu-ne els objectius, l'abast i els estàndards d'alfabetització mediàtica, i assegureu-vos que vagin en línia amb valors i objectius educatius.

Normes: Implementeu directrius i normes clares pel que fa a qüestions d'alfabetització mediàtica dins de la comunitat escolar.

Punt de contacte: Designeu una persona o un equip de persones com a punt de contacte principal per si algú té cap pregunta sobre alfabetització mediàtica o per si passa alguna cosa.

Grup de treball: Formeu un grup de treball multidisciplinari amb educadors, administradors, estudiants i pares per supervisar la implementació i la millora contínua de la política d'alfabetització mediàtica.

Sondejos a l'escola: Feu sondejos de forma periòdica per valorar l'efectivitat de les iniciatives d'alfabetització mediàtica, recolliu les respostes de les diferents parts i identifiqueu on podeu millorar.

2. Prevenció

Per reduir riscos, la vostra escola es pot centrar en mesures preventives per educar proactivament i empoderar alumnes, personal i pares en matèria d'alfabetització mediàtica. Coses que es poden fer:

Oportunitats d'aprenentatge: Integreu l'alfabetització mediàtica al programa educatiu de diverses assignatures i cursos, i doneu a alumnes i personal els coneixements i les competències per analitzar críticament i crear continguts digitals.

Integració de l'alfabetització mediàtica a les activitats escolars: Integreu els principis de l'alfabetització mediàtica a les diferents classes i activitats escolars, per fomentar-la i per fer cultura de ciutadania digital.

Directrius de detecció: Establiu unes directrius clares per identificar problemes amb l'alumnat o el personal (per exemple, en tot el que estigui relacionat amb ciberassetjament o desinformació). Assegureu-vos que l'equip escolar sàpiga què passa amb l'alumnat.

Participació dels pares i mares: Animeu els pares i mares a participar amb tallers, xerrades i consells per fomentar l'alfabetització digital a casa.

Suport entre iguals: Fomenteu l'aprenentatge entre iguals i les xarxes de suport, on els alumnes puguin col·laborar, debatre i compartir estratègies per fer un ús responsable dels mitjans. Ho podeu fer amb iniciatives entre iguals, amb alumnes que facin de mentors...

3. Aspectes terapèutics

De vegades, les coses surten malament i hi pot haver incidents relacionats amb l'alfabetització mediàtica. Per exemple, casos de sèxting que no acaben bé, casos de ciberassetjament, filtracions de dades... Això passa i està bé tenir una política amb un protocol per a quan les coses no van bé. Aquest protocol ha d’incloure: 

Feina de recuperació: Prioritzeu el benestar i la recuperació de les persones afectades; que tinguin aconsellament i suport.

Protocol de comunicació: Establiu unes directrius clares de comunicació per a les diferents parts quan alguna cosa surti malament. Com es comunica un incident a l'alumnat, als pares, al personal i a la comunitat, tot mantenint la transparència i la confidencialitat?

Avaluació: Avalueu de forma regular l'efectivitat dels processos, inclosos els protocols de resposta, els serveis de suport i les estratègies de comunicació, per identificar marges de millora i fer els canvis necessaris.

Assistència posterior: Oferiu suport continu i serveis de seguiment a les persones afectades, per garantir el seu benestar i la seva reintegració a la comunitat escolar.

Complete and Continue